Огляд газового пальника Kovea Hiker KB-0408

21.05.2017

"Рано чи пізно всі туристи і просто любителі відпочинку на природі розглядали необхідність купівлі газового пальника. Хтось зважився на цей вчинок, а хтось наполегливо продовжує готувати на багатті" - Ми публікуємо ще один цікавий огляд газового пальника Kovea Hiker KB-0408 від Сергія Борисовича.

"Газовий пальник має низку плюсів перед багаттям:

  • швидка готовність до роботи (не треба готувати місце для багаття, рубати дрова, розводити вогонь, чекати поки все розгориться);
  • він незамінний якщо Ви йдете в гори де може не бути палива;
  • швидке розбирання (не треба чекати, поки прогорить багаття), не залишає після себе слідів (гори вугілля в вогнищі немає).

Багато хто з супротивників газового пальника стверджує, що пальник з газовим балоном займають багато місця, вони важкі, балони дорогі. Найчастіше переконати таких людей важко, оскільки вони звикли до сформованого укладу їхньої концепції походів. Насправді пальник з газовим балоном важить стільки ж або навіть трохи менше ніж туристична сокирка.

Сучасна легка пластикова сокирка важить 700-800 грамів. А газовий пальник важить 50-250 грамів і газовий балон 200-500 грамів. Як бачимо тут приблизно однакова вага. Але якщо перед нами не стоїть мета тривалих посиденьок біля багаття, то пальник виграє - дуже сильно економить час, а часом і місце.

Який пальник вибрати - тут все залежить від бюджету і планованого використання. Якщо вам потрібен пальник для 1-2 осіб, можна вибрати легкий титановий за типом Kovea Supalite Titanium KB-0707. Або ж дуже надійний, простий і перевірений роками варіант Backpackers TKB-9209-1.

Зупинимося на моделі Kovea Hiker KB-0408. До речі, Hiker перекладається як "турист", тобто модель орієнтована для пішохідного туризму.

Характеристики пальника:

  • Матеріал: алюміній, сталь, пластик;
  • Потужність: 2,03 кВт;
  • Максимальна витрата газу: 148 г/год;
  • Час закипання: 1 л води: 4,18 хв;
  • П'єзопідпал: є;
  • Вітрозахист: немає;
  • Тип балона: різьбовий;
  • Вага: 232 г.

Почнемо з потужності. 1,8-2 кВт - це звичайна потужність газових пальників. Вона може трохи відрізняться у різних моделей. Така потужність - це оптимальний варіант між витратою газу і швидкістю закипання води. Адже під час вибору пальника слід передусім орієнтуватися на форму конфорки та факела - необхідно одразу чітко уявляти, який посуд використовуватиметься разом із пальником.

Матеріали - алюміній використаний в основі пальника - різьбове з'єднання. Стандартне різьбове з'єднання без будь-яких латунних втулок, як часто буває на пальниках китайських виробників. Латунна втулка з різьбленням це непогано, але якщо перебільшити із затягуванням, то місце з'єднання алюмінію і латуні розбовтується, з'єднання перестає бути герметичним.

Сама конфорка пальника виконана з нержавіючої сталі. Конструктивно все дуже просто - перехрестя смужок сталі з розкладними лапками. На відміну від ультралегких пальників, де 3 лапки тут повноцінні 4. Це, звісно, додає ваги, але зате підвищує стійкість посуду і дає змогу ставити важчий посуд, оскільки нержавіюча сталь не стає пластичною під час нагрівання, на відміну від титатна, де обмеження навантаження 2,5 кг (якщо не помиляюся). Складні лапки фіксуються в закритому положенні. У відкритому положенні на лапках є насічка, щоб посуд не ковзав.

Пластик у пальнику це п'єзопідпал. Кажуть, що п'єзопідпал - це найслабше і найніжніше місце в газових пальниках, але напевно все залежить від користувача. У будь-якому разі п'єзопідпал дає змогу не брати із собою окремо запальничку або списки.

Витрата газу. Цей параметр перевірити дуже важко, оскільки газ дуже примхливе паливо і витрата залежить від цілої низки факторів:

  • температура навколишнього середовища, води;
  • наявність вітру і вітрозахисту;
  • тип використовуваного газу (зимовий/літній), тиск у балоні;
  • потужність виставленого полум'я;
  • матеріал посуду (практично не впливає, але все ж не можна нехтувати і ним).

Тепер подивимося на комплект постачання пальника. Картонна упаковка, всередині пластиковий контейнер з пальником та інструкцією.  Кілька слів про коробочку - її можна сміливо використовувати, як транспортувальну.

Тепер про сам пальник і враження про роботу. Вельми об'ємний, вуглуватий. Зроблено акуратно - немає гострих країв на виштампованих деталях, крім насічки, де ставиться посуд, там вони якраз потрібні. Лапки, на які ставиться посуд, вдягнені на конфорку, по центру вони кріпляться заклепкою, так само, як і складні частини лапок. На складній частині лапок хотілося б також бачити насічку (для тих випадків, коли використовується посуд невеликого діаметру), але за потреби її можна додати самому.

Лапки мають габарити:

  • у розкритому вигляді 110мм;
  • у закритому вигляді 65мм;
  • діаметр конфорки 64мм;
  • вага пальника 233 грами.

Під конфоркою розташований елемент п'єзопідпалу. Іскру він дає хорошу. Іноді не з першого разу виходить підпалити газ, але це справа звички - треба зрозуміти на скільки треба відкривати вентиль перед підпалом.

Різьбове з'єднання має ущільнювальну гумку, там же є 2-га гумка, яка притискається до горловини балона.

Вентиль має повний оборот в 360 градусів (від закритого положення до максимуму). Регулювання плавне і дає змогу виставити необхідну інтенсивність полум'я.

На пальник спокійно встановлюється посуд об'ємом від 0,5 літра з діаметром дна 9,5 см, великі казанки з об'ємом 1-1,5 і діаметром близько 15 см. Максимальний казанок діаметром 17 см, який у мене є, так само впевнено встановлювався на пальник. Я не помітив якогось обмеження за вагою в інстуркції, тут все в розумних межах, щоб каструля не перекинулася - адже все стоїть на підставі газового балона.

На відміну від ультра легких пальників у  KOVEA Hiker KB-0408 жорсткість лапок дуже висока і головну увагу варто приділити стійкості самого балона.

Під час розпалювання пальник трохи боїться вітру. Під час роботи все ж краще його встановлювати у вітро захищеному місці. На жаль, я не побачив у модельному ряду такого ж пальника, але без п'єзопідпалу. Теоретично його можна зняти потім, якщо він вийде з ладу.

До речі, часто замість сірників і запальнички використовується кресало - воно дає стабільну іскру навіть під час дощу, якщо повністю намокло.

Якщо пальник не викручувати на максимум, то працює він досить тихо - широка конфорка не створює реву реактивного двигуна, який притаманний пальникам з дуже маленьким діаметром.

До речі, ще цікавий момент, як порівняти з легкими титановими пальниками, - після вимкнення пальник з нержавіючої сталі охолоджується довше, ніж титановий. Після 10 хвилин до пальника все ще не можна доторкнутися. Слабо теплим він стає тільки через 20 хвилин. Газовий балон від роботи пальника практично не нагрівається.

Пальник KOVEA Hiker KB-0408 у роботі мені сподобався. Цей пальник варто брати коли планується приготування їжі на групу людей. Для одиночних походів він завеликий, хоча якщо подорожувати автомобілем, то проблемою ваги можна знехтувати. Пальник у коробочці влазить в 1л казанок (якщо в казанок влазить 200 грамовий газовий балон, то і пальник у нього влізе).

Плюси:

  • усточивость;
  • можливість встановлювати посуд великого об'єму;
  • широкий факел для покриття максимальної площі дна.

Суперечливі моменти:

  • п'єзопідпал.

Мінуси:

  •  вага.

Висновок: Газовий пальник Kovea Hiker вирізняється простотою конструкції, він чудово підійде туристам, які люблять компактність і надійність, а також тим, хто збирається готувати на групу людей і використовувати для приготування великий посуд. Можливо, цей пальник буде не дуже вдалим тільки для тих, хто звик подорожувати без нічого, через дещо більшу вагу порівняно з іншими полегшеними моделями Kovea. Пальник Kovea Hiker забезпечить чудову стійкість посуду, а його широкий факел та плавне регулювання забезпечать зручне використання та дадуть змогу приготувати, та розігріти їжу на природі ;)

Відео огляд: https://www.youtube.com/watch?v=xeWazt_fPxo

 

Новости

  • Огляд термоса Kovea Mega Hot 1500

    Сьогодні ми публікуємо детальний фото-огляд Kovea Mega Hot 1500 (KDW-MH1500), яким з нами люб'язно поділився Сергій Борисович: "Всі знають що таке термос і для яких цілей його використовують. До того ж у термосі можна транспортувати не тільки гарячі, а й холодні напої, а в харчовому термосі відповідно продукти."

    21.04.2017
  • Ноу-хау для якісного відпочинку. Новинки Kovea на виставці "Полювання. Риболовля. Туризм"

    Ми не могли пропустити щорічну виставку "Полювання.Риболовля.Туризм", бо любимо заводити нових друзів і зустрічатися зі старими знайомими. І нам справді було що показати - бренд Kovea цього року відзначився цікавими новинками.

    28.03.2017

видео

Подписывайся на наш YouTube канал