Обираємо туристичний пальник

10.12.2014

расход топлива в горелках KoveaБудь-який похід вимагає багато сил. Як зробити так, щоб відчуття голоду не було єдиним, що запам'яталося після подорожі горами-долинами? Звісно, найкращим способом поповнити запас енергії буде гарячий обід, але от розвести багаття не завжди дозволяє місце або погода. Ось тут-то і приходить на допомогу він - туристичний пальник. Як його вибрати і на які характеристики звернути увагу насамперед, ми зараз розповімо.

Для початку визначтеся з типом подорожі:

Для літніх походів оптимальним вибором буде легкий газовий пальник на балонах стандарту Epi-Gas.
Якщо збираєтеся підкорювати снігові вершини або ходите в походи взимку (та ще й великою групою), то краще вибирайте пальник на рідкому паливі.
Не любите чекати? Тоді обирайте інтегровані системи, що працюють на газу. Вони гарантують швидке закипання води.
Для складних маршрутів далеко від цивілізації оптимальні мультипаливні пальники.
• На кемпінгу стане в пригоді великий пальник зі стабільною базою і точним контролем полум'я.

 

газовые баллоны KoveaШвидкість нагріву або контроль над полум'ям?

Швидко зігрітися і розтопити сніг, закип'ятити воду, щоб приготувати сублімовану їжу, можна за допомогою деяких пальників та інтегрованих систем на кшталт Kovea Alpine Pot Wide. Завдяки продуманій та ідеально підігнаній конструкції такі пристрої дають змогу значно економити паливо.

З іншого боку, для приготування різних продуктів потрібна певна температура. Розварена "жижа" вже точно не потішить втомлених туристів, тому можливість регулювання полум'я - не останній критерій. Паливні пальники дають змогу контролювати інтенсивність вогню і досить продуктивні за мінусових температур.

Разом маємо: швидкість і економічність інтегрованих систем проти контролю процесу приготування паливних пальників. Вирішуйте, що для вас пріоритетніше.

 

Чисельність групи

газовые горелки KoveaЯкщо група складається з 10 осіб, то буде цілком розумно взяти хоча б два пальники. Кому захочеться чекати своєї черги на обід або вечерю? А з огляду на габарити і вагу сучасних моделей, кожен мандрівник може і зовсім покласти в рюкзак, так би мовити, персональний пальник.

Скільки знадобиться палива?

На практиці доведено, що газового балона в 230 г достатньо для того, щоб закип'ятити 14 літрів води. Цього обсягу води вистачить для приготування 15-20 порцій гарячих страв. Звичайно ж, зазначені цифри - середні показники, тому можуть слугувати тільки як орієнтовні дані.

Якщо у вас паливний пальник, то зорієнтуватися з кількістю палива, що залишилося, просто: відкрийте флягу й огляньте запас. Визначити кількість газу в балоні складніше, але цілком можливо: струсіть ємність і за звуком визначте приблизну кількість газу. Але найкраще - мати запасний балон.

время закипания воды на газовыой горелке Kovea

 

Особливості газових пальників

Газовий пальник працює від балонів з ізобутановою сумішшю або пропаном. До переваг ізобутану належить інтенсивне і чисте горіння, а також можливість використання на холоді. Про витік палива можете не хвилюватися: щойно балон від'єднано від пальника, газ автоматично перестає подаватися.

До переваг газових пальників належать:

Проста експлуатація;
Компактні габарити і легка вага;
Відсутність кіптяви;
Точний контроль над потужністю полум'я;
Мінімальний ризик витоку газу;
Швидкий "вихід" на високу потужність роботи;
П'єзопідпал (або можна використовувати автономний п'єзопідпал KI-1007 Igniter).

 

Вибираючи цей тип пальників, враховуйте, що роздобути балон із газом далеко від цивілізації дуже проблематично. Крім того, продуктивність пристрою погіршується зі зниженням температури і падінням тиску в балоні. Так що найкраще мати при собі запасний балон.

 

 

Пальник і балон з'єднуються двома способами:

способы соединения газовых горелов с баллонами KoveaНапряму. Найпопулярніший серед туристів варіант, оскільки легкий, компактний і має мінімум деталей. Такі пальники називаються "невиносними", оскільки вони "накручуються" на балон. Не дивлячись на свою маневреність і простоту використання, пальник цього типу не може похвалитися стійкістю, та й велику каструлю на нього не поставиш.

Через шланг. Такий спосіб підключення розширює стабільність і функціональність пальника, хоча в холодну пору потрібно перед використанням відігрівати балони в кишенях (тепла тіла цілком достатньо).

Недоліки пальників першого і другого типу компенсуються додатковими модулями: вбудованим регулятором тиску, попереднім підігрівом газу, базою для підвищення стійкості. Крім того, на моделях, що підключаються через шланг, можна встановити вітрозахисний екран. А ось на "невиносних" пальниках використовувати його тривалий час не рекомендується, оскільки це може спричинити перегрів балона.

Особливості інтегрованих систем

Інтегрована система являє собою поєднання газового пальника і каструлі. Чудовим прикладом такої системи є Kovea Alpine Pot. Щоб зробити пристрій максимально ефективним, спеціальний пальник підганяють під розміри посудини з радіатором, що дає змогу отримати максимум користі від спалювання газу.

До плюсів інтегрованих систем можна віднести переваги газових пальників, а також:

Високу швидкість закипання води;
Відмінний ККД;
Вбудований вітрозахист.

газовое оборудование Kovea

топливо для горелок KoveaМультипаливні пальники та моделі на рідкому паливі

Більша кількість пальників працюють на очищеному бензині ("калоші"), який, на відміну від інших видів рідкого палива, не залишає відходів горіння, не засмічує систему пристрою і відчутно дешевший. Крім того, моделі, що працюють на очищеному бензині:

Прекрасно показали себе при холодному кліматі;
Невисокі та стійкі;
Дозволяють точно контролювати кількість палива;
Не мають балонів, які неможливо утилізувати поза цивілізацією.

При цьому пальники зазначеного типу важчі, і під час їх використання є можливість витоку палива, тому будьте пильними.

Мультипаливні пальники можуть працювати і на керосині, і на бензині, і на авіаційному, а то й на дизельному паливі. Це оптимальний вибір для активних мандрівників, оскільки не вимагає запасатися конкретним видом палива. Вибираючи цей тип пристроїв, будьте готові до частого його чищення від відходів горіння.

Систематизуємо характеристики головних типів палива, які використовують у туристичних пальниках:

"Калоша" - швидко випаровується, має високу продуктивність при холодной погоді, не залишає після себе продуктів горіння. При цьому будьте обережні, адже це паливо легко запалюється і схильне до процесу розкладання від часу.
Керосин – можна знайти майже в будь-якому куточку світу. Він горить стабільним полум'ям і не запалюється так просто. До мінусів цього палива можна віднести дуже неприємний запах.
газовые горелки KoveaБензин - поширене паливо, запаси якого можна поповнити на будь-якій заправці і в будь-якому населеному пункті. Він добре горить, але в разі витоків також легко займається.

Секрети правильного вибору

На які моменти потрібно звертати увагу перед купівлею туристичного пальника?

Час закипання літра води. Цей параметр вказується з розрахунку використання пальника при кімнатній (18-20 градусів) температурі.
Максимальна витрата газу. Оптимальним вибором буде економічна модель, яка забезпечує швидке нагрівання.
Вага і розміри. Ці характеристики підкажуть, чи поміститься обраний пальник для туризму у ваш рюкзак, чи не стане він надто важкою ношею в поході та з яким посудом сумісний.
Наявність додаткових опцій. У сучасних моделях є маса характеристик, які роблять використання пальників і більш зручним, і максимально безпечним.

Сподіваємося, викладена вище інформація допоможе придбати найпрактичніший туристичний пальник.